Rauwe rundvleesgerechten in de horeca

Rundvlees is één van de weinige vleessoorten die ook rauw veilig gegeten kan worden, zolang bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Liefhebbers hiervan kunnen in een restaurant onder andere deze gerechten tegenkomen.

Steak Tartare

Waarschijnlijk is dit het meest gegeten gerechtje van rauw rundvlees. Steak Tartare is grof gemalen rundergehakt dat zeer vers is en meestal slechts met zout en peper gekruid is. Het wordt vaak als lunchgerecht geserveerd op toast en gegarneerd met een eierdooier, augurk en gesnipperde uitjes. Dit gerecht zou gebaseerd zijn op het rauwe vlees dat de nomadische Tartaren zouden eten, maar het is in feite in de twintigste eeuw in Parijs uitgevonden.

Koi Soi

Ook in Zuidoost-Azië lust men rauw rundvlees en Koi Soi is één van de meest populaire bereidingsmethoden. Het bestaat uit gemalen rundvlees van topkwaliteit dat op een bedje van sla wordt geserveerd. Het vlees is gemarineerd in citrussap, vissaus, knoflookpuree en diverse andere smaakmakers.

Cannibal sandwich

De cannibal sandwich is een Amerikaans gerecht dat in sommige steakhouses wordt geserveerd. Grof gehakt rundvlees wordt gemengd met zout, peper, gesnipperde ui en geklutste eieren, en wordt over brood van roggebloem geserveerd.

Carpaccio

Ook carpaccio is, in tegenstelling tot wat veel restaurantbezoekers denken, geen eeuwenoude delicatesse. Het werd in de vorige eeuw uitgevonden voor een bezoeker van een Italiaans kuuroord die moest aansterken. Dunne plakjes rauwe runderlende leken daarvoor de ideale optie. Tegenwoordig wordt carpaccio opgeleukt met pijnboompitten, balsamico, mayonaise, Parmezaanse kaas, rucola en soms zelfs met avocado.

Yukhoe

Een Koreaanse specialiteit van in dunne reepjes gesneden biefstuk met (net als bij Steak Tartare) een rauwe eierdooier erover. Yukhoe is gemarineerd in sojasaus met toevoeging van suiker, knoflook, sesam en soms groenten en fruit.