Biefstuk kiezen in het restaurant

In een restaurant, en zeker in een steakhouse, kan je kiezen uit veel verschillende soorten steaks. Dit zijn vier van de populairste.

Entrecote

Entrecote (letterlijk ‘tussen de ribben) is een uitstekend stuk vlees dat afkomstig is van dunne lende van de koe. Dit vlees is vaak gemiddeld vet, maar bevat wel een dikke vetrand die bij verkeerde bereiding door de kok oneetbaar taai is. Een entrecote is verkrijgbaar als minute, double of triple, aanduidingen, welke de dikte van het vlees aangeven.

Ribeye

Ribeye is zoals de naam al doet vermoeden een stuk rundvlees dat van de rib wordt gesneden. De toevoeging ‘eye’ krijgt dit vlees omdat er een rond ‘oogje’ van vet in het vlees zit. Het is zeer goed dooraderd met vet en daardoor smaakvol; vooral aan de rand kan zich veel vet bevinden. De Ribeye wordt ook in restaurants geserveerd onder de namen cowboy steak, tomahawk (met de rib er nog aan) en côte de boeuf (met rib en entrecote eraan). Net als de entrecote is de rib-eye steak erg mals en smaakvol.

Sirloin

Sirloin steak is één van de best gewaardeerde stukken rundvlees en is afkomstig van de dikke lende van het dier. Het wordt ook geserveerd onder de namen rumpsteak en porterhouse steak. Een tenderloin steak is afkomstig uit het midden van de sirloin en is waarschijnlijk het beste steakje dat je in een restaurant kan bestellen. De prijs is daar dan vaak ook naar. Sirloin steak is bijzonder mals en zeer goed dooraderd met vet. Het vlees wordt door de kok kort gegrild op een hoog vuur en komt het best tot zijn recht met een medium-rare of rare bereidingswijze.

T-bone

T-bone steak is een grote steak afkomstig van de dunne lende van de koe en bestaat eigenlijk uit de ossenhaas plus de entrecote. Ondanks de reputatie van een lomp stuk vlees met veel bot erin is een T-bone steak dus van hoge kwaliteit. Het vlees is vrij mager en leent zich goed voor verschillende bereidingswijzen. Een aantal jaar was de T-bone in Nederland niet verkrijgbaar vanwege het risico op BSE (de gekkekoeienziekte), waarvan de veroorzakers in zenuwweefsel (dat door het bot heenloopt) kunnen huizen. Door strenge voorzorgsmaatregelen kunnen we inmiddels in ons land ook weer T-bone steaks in de betere steakhouses tegenkomen.